Site-ul oficial al proiectului finanţat prin Granturile SEE, Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural a fost lansat în cursul lunii mai
2015, conform planului de informare şi publicitate.
Pagina oficială de Facebook a proiectului finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural a fost lansată în cursul lunii aprilie 2015, conform planului de informare şi publicitate.
Pagină facebook
Cu ocazia evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor 2015, Muzeul Judeţean Buzău a organizat expoziţia temporară 9 obiecte, 9 poveşti în cadrul căreia a fost prezentat publicului un document inedit din Colecţia Dumitru Dan, un film documentar şi date generale despre proiect. În cursul aceleiaşi seri, în cadrul activităţii O noapte la muzeu, au fost prezentate unui grup de elevi cu vârsta 14-18 ani informaţii detaliate legate de proiect.
Galerie foto
Avem plăcerea de a anunța organizarea conferinței de lansare a proiectului, ce va avea loc luni, 25.05.2015, începând cu ora 11,30, în sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Buzău, bd. N. Bălcescu, nr. 50.
La conferinţa de lansare a proiectului vor participa reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Buzău, Muzeului Sportului din Bucureşti, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, diverse personalităţi şi reprezentanţi mass-media.
Comunicat de presa
Invitatie
În cadrul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, sunt prevăzute 10 ateliere meșteșugărești care se vor desfășura la Școala Generală din com. Brădeanu, jud. Buzău. La atelierele meșteșugărești va participa un grup de elevi, majoritari de etnie romă, ce vor învăța să confecționeze opinci. Până acum au avut loc trei ateliere în lunile: iunie, septembrie și octombrie.
Până în luna martie 2016 au avut loc 9 ateliere meşteşugăreşti în lunile iunie, septembrie-decembrie 2015, ianuarie-martie 2016.
Ultimul atelier meșteșugăresc se va desfășura la sediul Muzeului Județean Buzău în ziua vernisării expoziției, în data de 18 mai 2016.
Atelierele au fost coordonate de doamna Doina Mușat, un experimentat meșter popular, cadru didactic și inițiatoarea colecției etnografice din satul Brădeanu, participantă la diverse festivaluri și târguri meșteșugărești.
În cadrul activităţii 5 a proiectului, Muzeul Judeţean Buzău a încheiat un parteneriat cultural - educativ cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău prin care se vor organiza 4 ateliere meşteşugăreşti în cadrul cărora un grup de 5-10 elevi asistaţi social din oraşul Buzău va fi învăţat să coasă şi să confecţioneze cămăşi populare tradiţionale sub îndrumarea meşterului popular Mariana Ţicleanu (mai–iunie 2016).
Miercuri, 18 mai 2016, cu începere de la ora 11, la sediul Muzeului Judeţean Buzău din Bd. N. Bălcescu, nr. 50, Buzău, va avea loc deschiderea expoziţiei permanente dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan.
Evenimentul va debuta cu prezentarea progresului implementării proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci şi a personalităţii globe-trotterului Dumitru Dan, a performanţei sale sportive, a rolului de „ambasador al României” şi de purtător de valori tradiţionale româneşti pe diverse meridiane ale globului. Evenimentul face parte din proiectul Ocolul lumii pe jos.
Povestea celor 497 perechi de opinci, ce beneficiază de o finanţare nerambursabilă în valoare de 77.224 euro în cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.
Muzeul Județean Buzău va organiza, în data de 20 iulie 2016, conferința de închidere a proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci, la sediul său din bd. N. Bălcescu, nr. 50.
Proiectul implementat în perioada martie 2015-iulie 2016 și-a propus să contribuie la dezvoltarea ofertei culturale a orașului și județului Buzău prin prezervarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural referitor la personalitatea primului globe-trotter român, Dumitru Dan.
Proiectul a beneficiat de o finanțare eligibilă nerambursabilă în valoare de 341.932,94 lei (77.224,11 euro) provenind de la Mecanismul financiar SEE 2009-2014, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, grant oferit de statele Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României.
În data de 18.08.2016, cu ocazia Centenarului Armatei a 2-a, a avut loc vizita Ministrului Apărării Naţionale- Mihnea Motoc și a altor personalităţi din conducerea Armatei, precum: general dr. Nicolae CIUCĂ - şeful Statului Major General, general-maior dr. Dumitru SCARLAT - şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior dr. Petrică-Lucian FOCA, comandantul Diviziei 2 Infanterie "Getica" ș.a. Lor li s-au alăturat prefectul judeţului Buzău, Aurelia Mitrea, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani de război, cadre militare în activitate şi în rezervă.
În data de 29.11.2016 va avea loc activitatea Un român în jurul lumii (lecție interactivă) desfășurată în parteneriat cu Colegiul Agricol Dr. C. Angelescu din Buzău cu ocazia aniversării Zilei Naționale a României.
În data de 22.01.2017 vor fi prezentate principalele activități și rezultate ale proiectului în cadrul Cursului de Formare Lector în domeniul Olimpismului, ediția a II-a, 2016-2017, organizat de Academia Olimpică Română - Filiala Buzău, la Sala Sporturilor Romeo Iamandi din Buzău.
Vă anunțăm că în perioada 6-8 martie 2017 se vor desfășura la Muzeul Județean Buzău 3 ateliere meșteșugărești SEMNE CUSUTE TRADIȚIONALE cu elevi ai Liceului Pedagogic Spiru C. Haret și ai Școlii Gimnaziale George Emil Palade din Buzău. Atelierul va oferi elevilor oportunitatea însuşirii unor cunoştinţe noi, transmise de muzeu cu ajutorul meșterului popular, Mariana Trif, din comuna Bisoca, dând prilejul unor interpretări decorative ale motivelor populare zonale (semne şi simboluri prezente în câmpii ornamentali), privind schema compoziţională (geometrismul, forma stilizată), cromatica, şi materialele şi tehnicile tradiţionale utilizate în zona Buzăului.
În intervalul 4-5 aprilie 2017 suntem bucuroși să primim vizita președintelui Academiei Europene a Muzeelor, dl. dr. Wim van der Weiden, (EMA Chairman) care se va afla la Buzău în calitate de jurat al Academiei, jurizând expoziția Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci găzduită de Muzeul Județean Buzău.
În data de 9 mai 2017, începând cu ora 10.00, în sala Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci se va desfășura atelierul NOI, COPIII EUROPEI în colaborare cu Școala Gimnazială George Emil Palade din Buzău și Școala Gimnazială Grăjdana, comuna Tisău, județul Buzău. Atelierul face parte din suita de manifestări dedicate Zilei de 9 Mai organizate la sediul Muzeului Județean Buzău.
Zilele acestea aveți ocazia să vă întâlniți și să vă fotografiați cu personajul Dumitru Dan, PRIMUL GLOBE-TROTTER ROMÂN, în Parcul Tineretului (16 mai), Parcul Marghiloman (17 mai), Piața Dacia (18 mai), Parcul Crâng (19 mai), bd. Nicolae Bălcescu (20 mai) în cadrul activității de promovare a evenimentului Noaptea Muzeelor 2017, eveniment organizat de Muzeul Județean Buzău împreună cu partenerii. Vă așteptăm la muzeu!
În data de 25 mai 2017 se va derula la sediul Muzeului Județean Buzău prima activitate de tip storytelling împreună cu un grup de elevi ai Școlii Gimnaziale “Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” din Buzău. Călătorie pe glob/Travel the world va consta într-un dialog între personajul Dumitru Dan și auditoriul său, în timpul căruia elevii vor descoperi informații despre geografie, istorie, gastronomie, limba, cultura și civilizația altor popoare, cât și informații despre folclorul, tradițiile, costumul popular, cântecele și dansurile tradiționale românești.
Activitatea de tip storytelling urmărește să contribuie la:
- Cultivarea dragostei şi a respectului pentru istorie, patrimoniul național material și imaterial, pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc;
- Educarea, sensibilizarea și trezirea interesului elevilor pentru călătorie, natură, sport, geografie, istorie;
- Combaterea formelor de discriminare pe considerente etnice;
- Combaterea rasismului, a discriminării rasiale, a xenofobiei şi a intoleranţei.
Comunicat de presă
Muzeul Județean Buzău are onoarea să vă anunțe că în perioada 28-30 septembrie 2017 a participat la Conferința anuală a European Museum Academy și la ceremonia de decernare a premiilor Academiei prin care se recunoaște excelența în domeniul muzeologiei europene. Evenimentul a fost organizat la Skopje, capitala Republicii Macedonia și a întrunit peste 120 de specialiști și experți din 30 de țări.
European Museum Academy acordă anual premiul Heritage in Motion, premiul Luigi Michelleti și premiul DASA.
În toamna anului 2016, Muzeul Județean Buzău a fost singurul muzeu din România care și-a depus candidatura, alături de alte peste 130 de muzee europene și a fost selectat pentru a intra în competiție alături de 34 de muzee din 21 de țări (Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Turcia).
Juriul Academiei este format din personalități ale muzeologiei internaționale precum: Dr. Karl Borromäus Murr (președintele juriului, Olanda), René Capovin (reprezentantul Fundației Micheletti, Italia), Dr. Arno van Berge Henegouwen (Olanda), Dr. Massimo Negri (director EMA, Italia), Ann Nicholls (EMA Co-ordinator, Marea Britanie), Dr. Virgil Ștefan Nițulescu (Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România), Dr. Andreja Rihter (Președinte și director EMA, Slovenia), Dr. Hermann Schäfer (EMA Adviser, Germania), Majestatea Sa Prințesa Sibilla de Luxemburg (istoric de artă, Luxemburg), Danièle Wagener (Luxemburg), Dr. Wim van der Weiden (președinte EMA, Olanda), Dr. Henrik Zipsane (CEO Jamtli Foundation, Suedia).
Fiecare muzeu nominalizat a fost vizitat de către cel puțin un jurat al Academiei, care a înaintat un raport final cuprinzând o amplă analiză plecând de la următoarele criterii: starea clădirii, tematica expozițiilor de bază și conceptele inovatoare, design, multimedia, grafică, facilități (parcare, cafenea sau restaurant, magazin, birou de informare, toalete, facilități multilingvistice, acces pentru persoane cu dizabilități, publicații de diferite tipuri), managementul muzeului și pregătirea personalului, tipuri de activități pe care le desfășoară (programe educaționale, de educare a publicului adult, cursuri, workshopuri, programe educaționale etc), impactul muzeului în comunitatea locală, regională, națională și internațională, activitățile de marketing și PR, elemente creative și inovative, contribuția la dezvoltarea ideilor și bunelor practici în muzeologia europeană.
În luna aprilie 2017, Muzeul Județean Buzău a fost vizitat și evaluat de către dr. Wim van der Weiden, președintele Academiei Europene a Muzeelor, jurizind expoziția Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci, expoziție care a fost realizată în cadrul proiectului cu același nume, între 2015-2016, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României. Muzeul Județean Buzău și-a despus candidatura la Premiul DASA care se acordă pentru recunoașterea excelenței în domeniul muzeologiei pornind de la următoarele criterii: calitatea oportunităților de învățare și educare, concept muzeotehnic, calitatea povestirii, creativitatea și designul expozițional, calitatea programelor educaționale, gradul de interactivitate cu publicul, mixul dintre educație și divertisment.
Muzeul Județean Buzău a fost reprezentat la evenimentele de la Skopje de către Mădălina Oprea, șef secție Istorie (manager de proiect), Răican Marinela (conservator Istorie), Duma Lucia (restaurator expert), Marica Nicoleta (asistent financiar), membri în echipa de implementare a proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci.
Mai multe detalii despre Conferința EMA 2017 și ceremonia acordării premiilor găsiți la http://europeanmuseumacademy.eu/micheletti-award-2017/
DIRECTOR,
dr. Laurențiu Florin Grigoraș
In perioada 23-26 octombrie 2017, membrii echipei de proiect vor participa la workshop-ul internațional privind sustenabilitatea proiectelor finanțate prin Granturile SEE organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca.
Luni, 30 octombrie 2017, ora 12.00, în Cimitirul Eroilor din Buzău va avea loc ceremonia de dezvelire a monumentului funerar dedicat primului globe-trotter român, Dumitru Dan. Venind în completarea proiectului derulat de către Muzeul Judeţean Buzău în perioada 2015-2016, lucrările de amenajare a monumentului s-au realizat din iniţiativa şi prin finanţarea domnului Gheorghe Dan, conferenţiar dr. la Universitatea „Ovidiu” Constanţa.
Vor fi reiterate cu acest prilej principalele realizări ale cunoscutului călător român – care au constituit subiectul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, finanţat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi guvernul României prin programul „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural”.
Personalitatea şi performanţa sportivă a primului globe-trotter român vor fi evidenţiate de către Prof. univ. dr. Silviu Negruţ la Academia de Studii Economice, Bucureşti.
Evenimentul se va încheia cu un ceremonial religios.
În perioada 21-24 noiembrie 2017, un membru al echipei proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci va participa la Seminarul internațional „Creative Dialog“.
Seminarul internațional de match-making este organizat de Ministerul Culturii din Republica Letonia și Creative Europe Desk Latvia pentru promotorii de proiecte din cadrul Programului Europa Creativă 2014 – 2020 și Programul EEA Grants Mecanismul Financiar care va avea loc la Riga, Republica Letonia.
Vor fi acolo prezenți promotori de proiecte din Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia.
Muzeul Județean Buzău este prezent, între 21-24 februarie 2019, la Târgul de Turism al României cu un concept expozițional de excepţie, care urmărește să aducă încă o dată în atenția publicului colecția valoroasă pe care instituția noastră o deține.
Este vorba de Colecția Dumitru Dan care conține 320 piese ce au aparținut primului globe-trotter român, bunuri cercetate, digitizate și valorificate în cadrul proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 de perechi de opinci, proiect finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României (2015-2016). Colecția o puteți găsi și pe portalul https://www.europeana.eu/portal/ro .
Vă învităm să vizitați standul Județului Buzău unde vă veți întâlni cu povestea lui Dumitru Dan și extraordinara sa călătorie în jurul lumii și vă așteptăm la muzeu să descoperiți mult mai multe detalii.
Vă anunțăm că în perioada 5-6 martie 2019 se vor desfășura la Muzeul Județean Buzău atelierele meșteșugărești SEMNE CUSUTE TRADIȚIONALE cu elevi ai Liceului Pedagogic Spiru C. Haret și ai Școlii Gimnaziale George Emil Palade din Buzău. Atelierele vor fi coordonate de membrii echipei de proiect și beneficiază de prezența, experiența și amabilitatea meșterului popular, Mariana Trif, din comuna Bisoca.
În perioada 4-5 martie 2020 se vor derula atelierele meșteșugărești Semne tradiționale cusute în sustenabilitatea Proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci. La ateliere vor participa elevi ai Colegiului Național Pedagogic Spiru C. Haret Buzău și elevi ai Școlii Gimnaziale George Emil Palade din Buzău.
Sursa fotografiilor:
Colecţia Muzeului Judeţean Buzău
Colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău
Colecţia Muzeului Sportului Bucureşti
Diaconescu, Paul, Călătorii celebre. Extraordinara aventură a patru români. Ocolul Pământului pe jos. 100.000 km prin 5 continente. Supraviețuitorul povestește…, în Suplimentul ziarului Scînteia, aprilie 1968, pp. 21 - 23
Tebeica, Val, Străbătând lumea. Călători şi exploratori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1962.