Noutăți

Conferința de închidere a proiectului Ocolul lumii pe jos.

Muzeul Județean Buzău va organiza, în data de 20 iulie 2016, conferința de închidere a proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci, la sediul său din bd. N. Bălcescu, nr. 50.

Proiectul implementat în perioada martie 2015-iulie 2016 și-a propus să contribuie la dezvoltarea ofertei culturale a orașului și județului Buzău prin prezervarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural referitor la personalitatea primului globe-trotter român, Dumitru Dan.

Proiectul a beneficiat de o finanțare eligibilă nerambursabilă în valoare de 341.932,94 lei (77.224,11 euro) provenind de la Mecanismul financiar SEE 2009-2014, prin Programul Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, grant oferit de statele Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Guvernul României.


Vernisajul expoziţiei permanente

Miercuri, 18 mai 2016, cu începere de la ora 11, la sediul Muzeului Judeţean Buzău din Bd. N. Bălcescu, nr. 50, Buzău, va avea loc deschiderea expoziţiei permanente dedicată primului globe-trotter român, Dumitru Dan.

Evenimentul va debuta cu prezentarea progresului implementării proiectului Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci şi a personalităţii globe-trotterului Dumitru Dan, a performanţei sale sportive, a rolului de „ambasador al României” şi de purtător de valori tradiţionale româneşti pe diverse meridiane ale globului. Evenimentul face parte din proiectul Ocolul lumii pe jos.

Povestea celor 497 perechi de opinci, ce beneficiază de o finanţare nerambursabilă în valoare de 77.224 euro în cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.


Noi ateliere meşteşugăreşti: cusutul cămăşilor populare

În cadrul activităţii 5 a proiectului, Muzeul Judeţean Buzău a încheiat un parteneriat cultural - educativ cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău prin care se vor organiza 4 ateliere meşteşugăreşti în cadrul cărora un grup de 5-10 elevi asistaţi social din oraşul Buzău va fi învăţat să coasă şi să confecţioneze cămăşi populare tradiţionale sub îndrumarea meşterului popular Mariana Ţicleanu (mai–iunie 2016).


Ateliere meșteșugărești

În cadrul proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci”, proiect finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul programului Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, sunt prevăzute 10 ateliere meșteșugărești care se vor desfășura la Școala Generală din com. Brădeanu, jud. Buzău. La atelierele meșteșugărești va participa un grup de elevi, majoritari de etnie romă, ce vor învăța să confecționeze opinci. Până acum au avut loc trei ateliere în lunile: iunie, septembrie și octombrie.

Până în luna martie 2016 au avut loc 9 ateliere meşteşugăreşti în lunile iunie, septembrie-decembrie 2015, ianuarie-martie 2016.

Ultimul atelier meșteșugăresc se va desfășura la sediul Muzeului Județean Buzău în ziua vernisării expoziției, în data de 18 mai 2016.

Atelierele au fost coordonate de doamna Doina Mușat, un experimentat meșter popular, cadru didactic și inițiatoarea colecției etnografice din satul Brădeanu, participantă la diverse festivaluri și târguri meșteșugărești.


Anunţ privind lansarea oficială a proiectului

Avem plăcerea de a anunța organizarea conferinței de lansare a proiectului, ce va avea loc luni, 25.05.2015, începând cu ora 11,30, în sala de conferinţe a Muzeului Judeţean Buzău, bd. N. Bălcescu, nr. 50.

La conferinţa de lansare a proiectului vor participa reprezentanţi ai Muzeului Judeţean Buzău, Muzeului Sportului din Bucureşti, Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, diverse personalităţi şi reprezentanţi mass-media.

Comunicat de presa
Invitatie


Prezentarea proiectului la Noaptea Muzeelor 2015

Cu ocazia evenimentului internaţional Noaptea Muzeelor 2015, Muzeul Judeţean Buzău a organizat expoziţia temporară 9 obiecte, 9 poveşti în cadrul căreia a fost prezentat publicului un document inedit din Colecţia Dumitru Dan, un film documentar şi date generale despre proiect. În cursul aceleiaşi seri, în cadrul activităţii O noapte la muzeu, au fost prezentate unui grup de elevi cu vârsta 14-18 ani informaţii detaliate legate de proiect.

Galerie foto


Lansarea paginii de Facebook a proiectului

Pagina oficială de Facebook a proiectului finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural a fost lansată în cursul lunii aprilie 2015, conform planului de informare şi publicitate.

Pagină facebook


Lansarea site-ului proiectului

Site-ul oficial al proiectului finanţat prin Granturile SEE, Programul PA16/RO12 Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural a fost lansat în cursul lunii mai
2015, conform planului de informare şi publicitate.


Sursa fotografiilor:

Colecţia Muzeului Judeţean Buzău
Colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău
Colecţia Muzeului Sportului Bucureşti
Diaconescu, Paul, Călătorii celebre. Extraordinara aventură a patru români. Ocolul Pământului pe jos. 100.000 km prin 5 continente. Supraviețuitorul povestește…, în Suplimentul ziarului Scînteia, aprilie 1968, pp. 21 - 23
Tebeica, Val, Străbătând lumea. Călători şi exploratori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1962.