Noutăți Vezi toate noutățile
Urmărește-ne pe Facebook
Camasa barbateasca cu fustar care a apartinut lui Dumitru Dan, confectionata din panza alba de casa, tesuta in razboi, in doua ite, prezinta motiv ornamental floral si vegetal, stilizat. Dimensiuni: L: 94 cm; La:50 cm(camasa), La:127 cm(poale), L:60 cm(maneca), La:26cm(maneca). Stare de conservare: buna, panza usor ingalbenita, capsele usor oxidate, sifonare, pe verso prezinta cateva puncte de rugina (pe poale). Material/tehnica: Este alcatuita din doua piese: camasa propriu-zisa croita dintr-o bucata, cu guler tip tunica si maneci largi cu un mic clin la subrat si fusta incretita in talie, lunga pana deasupra genunchiului, croita din patru foi incheiate intre ele cu ,,cheita. Maneca (prinsa cu ,,cheita), prezinta motiv ornamental floral si vegetal, stilizat (in zona umarului si partea de jos) realizat cu arnici de culoare portocaliu si paiete rotunde aurii. Acelasi motiv ornamental il intalnim si in zona poalelor, zona pieptului si pe guler. La gat se incheie cu cinci capse metalice (cusute cu ata alba) si doi ciucuri realizati din fir de arnici portocaliu. La terminatia poalelor, a manecii si in zona pieptului sunt lucrati mici coltisori din arnici portocaliu, cu iglita (croseta). in zona poalelor si a pieptului intalnim si o cusatura tip ,,alesaturain panza.(bumbac alb).
Sursa fotografiilor:
Colecţia Muzeului Judeţean Buzău
Colecţia Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău
Colecţia Muzeului Sportului Bucureşti
Diaconescu, Paul, Călătorii celebre. Extraordinara aventură a patru români. Ocolul Pământului pe jos. 100.000 km prin 5 continente. Supraviețuitorul povestește…, în Suplimentul ziarului Scînteia, aprilie 1968, pp. 21 - 23
Tebeica, Val, Străbătând lumea. Călători şi exploratori români de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1962.